Glasnik

glasnikOvdje možete pogledati tjedni glasnik Župe Krista Kralja u Čitluku.

 FSR

fsr naslovnaFranjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju svetoga Franje Asiškoga.

FRAMA

tauFRAMA je kratica za zajednicu mladih koje nazivamo Franjevačka mladež.
SLIKA IZVANJSKOG IZGLEDA NOVE ŽUPNE CRKVE
Dobrodošli na službene stranice Župe Krista Kralja u Čitluku

UZ SVETKOVINU VELIKE GOSPE PROSLAVLJENA I ZLATNA MISA FRA STJEPANA KRASIĆA

Kreirano: Utorak, 18 Kolovoz 2015 Objavljeno: Utorak, 18 Kolovoz 2015

Blagdan Velike Gospe, svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije, proslavljena je jučer u župi Krista Kralja – Čitluk, a uz tradicionalnu proslavu blagdana razlog za radost župljana bila je i proslava zlatne mise fra Stjepana Krasića, dominikanca koji je mladu misu proslavio u rodnom Čitluku na blagdana Velike Gospe 1965. godine.

Zlatnu misu fra Stjepan Krasić proslavi je na vanjskom oltaru u groblju Podadvor u koncelebraciji s petnaestak subraće svećenika, a nadahnutu propovijed na jučerašnjoj proslavio imao je msgr. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinariji u BiH.

Prigodom proslave fra Stjepanove mlade mise prije 50 godina, fra Stjepanova sestra Finka početkom misnog slavlje izrekla je prigodnu recitaciju. Simbolično, jučer je to učinila njezina kći Anđa Anić, koja je nakon procesije, a prije pozdravnih riječi čitlučkog župnika fra Mire Šege, izrekla prigodnu recitaciju. 

Započinjući propovijed msgr. dr. Tomo Vukšić primijetio je kako je u skladu s ljudskom naravi proslavljati radosne obljetnice iz narodnog, crkvenog i života pojedinaca, te da je proslava 50 godina svećeništva fra Stjepana Krasića prigoda da se Bogu upute zahvale za fra Stjepanovom vjernost Bogu, Crkvi, oltaru i čovjeku kojega je ovaj istaknuti svećenik susretao na svom ljudskom i svećeničkom životnom putu.

U prvom redu fra Stjepan je uputio zahvalu Bogu za sve što mu je Bog učinio i omogućio u proteklih 50 godina svećeništva.

-Svećenik je u dvostrukoj službi: službi božjoj i službi naroda. Svećenik je božji dar narodu, ali i dar naroda Bogu. Milosti i dobročinstva koja mi je kroz proteklo vrijeme učinio Gospodin velika su i brojna i što je dobročinstvo veće, veća mora biti i zahvalnost. Ako sam ikada poželio biti pjesnik to je ovaj trenutak da Bogu najljepšim riječima izrazim svoju zahvalnost. No, to mi nije dano, kao što mi nije dano ni da lijepo pjevam kao naš Hrvoje maloprije, no sreća je da Bog jednako cijeni našu prozu i našu poeziju. On ne gleda oblike, ne gleda ambalažu, nego sadržaj, naše ljudsko srce. Mogu reći samo jedno veliko hvala. Hvala Ti za sve i na svemu i molim Te da mi tvoje milosti ne uzmanjka do zadnjega dana života– rekao je fra Stjepan izražavajući svoju zahvalnost Bogu, a nakon Boga najprije svojim pokojnim roditeljima Ićanu i Luci, djedu i baki, živućim i umrlim braći i sestrama, kao i ostaloj mnogobrojnoj rodbini koja je se u Čitluku okupila ispratiti ga do oltara na proslavi ovog vrijednog jubileja.

Izražavajući zahvalnost fra Stjepan nije zaboravio srdačno zahvaliti svom jučerašnjem propovjednika, župniku župe Čitluk, braći svećenicima,Velikom župnom zboru pod ravnanjem sestre Slavice  Kožul, tenoru Hrvoju Mariću i kninske klape Maslina koji je otpjevao „Ave Marija“ , prijateljima iz Brotnja, Dubrovnika, Korčule, Splita, Kaštela, Zadra, Zagreba i Beča.

 

Tekst i slike preuzeti sa stranice Brotnjo.info

 

Hitovi: 903