Glasnik

glasnikOvdje možete pogledati tjedni glasnik Župe Krista Kralja u Čitluku.

 FSR

fsr naslovnaFranjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju svetoga Franje Asiškoga.

FRAMA

tauFRAMA je kratica za zajednicu mladih koje nazivamo Franjevačka mladež.

MISIJSKO SVJEDOČANSTVO IZ KONGA

Kreirano: Srijeda, 24 Veljača 2016 Objavljeno: Srijeda, 24 Veljača 2016

Mjesno bratstvo OFS-a Čitluk u sklopu svojih tjednih sastanka upriličilo je prikazivanje filma o misijskoj zajednici u Kongu koju od 1974. vode Školske sestre franjevke Krista Kralja, Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita. Bratstvo je tom prilikom posjetila časna sestra Adriana Galić iz Ljubuškog koja je u misiji u Kongu provela tri mjeseca, te nam je prenijela svoja iskustva i približila uvjete života u Kongu.

 Demokratska Republika Kongo,  ima preko 60 miliona stanovnika od kojih je danas 60% katolika, službeni jezik je Francuski uz 450 plemenskih jezika. Ratno stanje i nemiri traju već 20 godina što uvelike utječe na siromaštvo.

Misija se nalazi u planinskoj pokrajni Luhwinij i trenutno je u njoj 7 časnih sestara iz Splita. U sklopu misije sestre su pokrenule i osnovnu školu, bolnicu, kao i domaćinsku školu šivanja. U godinama rata časne sestre su ostale uz narod i na taj način zadobile veliko povjerenje u narodu. Uz surovu stvarnost Konga sestra Adriana posebno naglašava dobrotu Kongoanaca koji nemaju puno a spremni su podijeliti sve što imaju. Na pitanje što joj se  najviše svidjelo u misiji, odgovor je bio djeca, djeca, djeca kojih ima puno. Prosječna obitelj ima 8 djece i primjetno je njegovanje života i ljubav prema djeci unatoč siromaštvu i neimaštini. Također je posebna ljepota u slavljenju sv. Euharistije: crkve su pune, a misa se slavi uz pjesmu i veselje. Časna sestra Adriana za kraj je rekla kako je u Kongu bila 3 mjeseca, a planira se vratiti doživotno i služiti u misiji. Sve nas je pozvala na molitvu za mir u Kongu. A sve koji žele pomoći uputila prema Papinskim misijskim djelima u Bosni i Hercegovini.

Hitovi: 1119