Glasnik

glasnikOvdje možete pogledati tjedni glasnik Župe Krista Kralja u Čitluku.

 FSR

fsr naslovnaFranjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju svetoga Franje Asiškoga.

FRAMA

tauFRAMA je kratica za zajednicu mladih koje nazivamo Franjevačka mladež.

KRIZMA I PRVA SVETA PRIČEST U NAŠOJ ŽUPNOJ CRKVI

Kreirano: Nedjelja, 19 Travanj 2015 Objavljeno: Nedjelja, 19 Travanj 2015

Uz koncelebriranje čitlučkog župnika fra Mire Šege i dekana Broćanskog dekanata - čerinskog župnika fra Daria Dodiga te još nekih svećenika, u prepunoj i lijepo urešenoj župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku, svečano misno slavlje predvodio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Povod pohodu prvoga čovjeka Crkve u Hercegovini župi Čitluk bio je sakrament svete potvrde kojeg je u subotu 18.04 primilo 85 mladića i djevojaka iz župe Čitluk, uglavnom učenika prvih razreda čitlučke Srednje škole. 

Krizmanike je za svetu potvrdu pripremao čitlučki župnik fra Miro Šego, a svojim nastupom u pjevanim dijelovima mise današnju svečanost u Čitluku uveličali su članovi Župnog zbora Krista Kralja koje je pripremala s. Slavica Kožul.

Nakon što se zahvalio na riječima dobrodošlice, u prigodnoj propovijedi u mons. Ratko Perić, uz ostalo, govorio je o daru straha i strahopoštovanja prema Bogu i Božjim zapovijedima, pri čemu je isticao Isusove riječi ohrabrenja „Ne bojte se !„Kazao je kako te Isusove riječi potvrđuju da je On gospodar života i smrti i da je svojom božanskom snagom uskrsnuo. Biskup je krizmanicima rekao da se ničega ne trebaju bojati ukoliko kroz život budu poštivali Boga i pridržavali se božjih zapovijedi te ih pozvao da prema Bogu uvijek imaju strahopoštovanje. 

Mostarski biskup krizmanicima je poželio da im dar Duha Svetoga u sakramentu svete potvrde dadne snagu za istinsku vjeru, obraćenje, ljubav, poniznost i prevladavanje svih iskušenja i izazova s kojima će se u životu susretati.

 

Dan poslije u našoj crkvi smo imali još jednu veliku svečanost, Prvu Svetu Pričest kojoj je u Čitlučkoj crkvi pristupilo 77 djece, uglavnom učenika trećih razreda osnovne škole. Svečano misno slavlje predvodio je fra Danko Perutina koji je prvopričesnicima podijelio Sakrament Prve Svete pričesti. 

Obraćajući se prvopričesnicima na početku misnog slavlja , fra Danko je rekao kako je to za njih važan i nezaboravan događaj te istaknuo : 

Vjerujem da ste pomalo uzbuđeni i kako već danima razmišljate o ovom susretu s Isusom. On danas dolazi k vama i bit će s vama cijeloga vašega života. Ako vam ponekad u životu bude kako niste željeli, ako vam roditeljska ljubav ili prijateljska ruka bude daleko, ne zaboravite: s vama je uvijek Isus - vaš najveći prijatelj, vaš brat. Razgovarajte s njim i zamolite ga za pomoć. On će vam uvijek biti oslonac u životi i nikad vas neće napustiti ili ostaviti. Sve što ste naučili u pripremi za ovaj veliki sveti dan, ponesite danas u svoju obitelj, u domove, u škole, na igrališta, svugdje gdje je vaše djetinjstvo, gdje je vaš život. Budite ponosni što ste danas ovdje, što ste Kristu otvorili svoje srce. Zato se prepustite Isusu jer će ovaj dan susreta s njim, ostati neizbrisiv u vašem životu i sjećanju.

Tijekom svete mise prvopričesnici su za svoje roditelje i ostale vjernike upriličili prigodan program kojim su ujedno sudjelovali molitvi vjernika, prinošenju darova i zahvali, kojeg je s prvopričesnicima s mnogo umijeća pripremila časna sestra Slavica Kožul. Inače svojim nastupom u pjevanim dijelovima svete mise današnju svečanost u Čitluku uveličali su članovi Malog župnog zbora.

Slike i dijelovi teksta preuzeti sa stranice Brotnjo.info

 


 

 

Hitovi: 1344