Sreća je darivati se

“Blagoslivljaj dušo moja Gospodina i sve što je u Njemu sveto ime Njegovo.”

Ta kratka rečenica iz psalma izriče hvalu Gospodinu koju smo svi u srcu osjećali na našem zajedničkom izletu u maleno mjesto pored Mostara – Gorance. Tu se u isto vrijeme izlio odjek dječjeg smijeha, razigranosti, veselja i pregršt ljubavi.

Da postoji sredstvo koje može mjeriti sreću, u ovome slučaju prešlo bi najveću skalu ili bi zakazalo u mjerenju, jer teško ju je izmjeriti.

Simbioza svega toga sa prirodom može samo malo opisati taj veseli izlet djece iz Udruge Susret sa svojim volonterima, odgajateljima i svećenicima koji su dali svoj veliki doprinos u realizaciji ovog kratkog izleta.

Dan je bio kao stvoren za šarenilo osmijeha, zagrljaja i igru. Bez ijednoga oblačića na nebu sa mirisom proljeća u zraku i velikim ushićenjem u svakoj minuti. Zaista divan dan nam je Gospodin darovao za naše malo zajedništvo.

Nestrpljivi polazak u jutarnjim satima uz radosno pjevanje do odredišta pokazivalo je znakove sreće koja nas čeka. Kada smo stigli i zakoračili u prirodu koju nam je Bog darovao veselje je postajalo sve veće. Sva drveća uokolo, zelenilo i predivni vrtovi sa ljuljačkama ispunili su dječji smijeh i razigranost. Ljubazno osoblje nas je dočekalo te nas okrijepilo uz zajednički ručak koji smo svi nestrpljivo jeli iščekujući igru i samo igru.

Uslijedili su mali turniri u nogometu, dobacivanje loptom, šetnja po parku, razgovori i međusobna druženja. Nakon raznih aktivnosti uslijedili su razgovori uz kavu i slatkiše, sjedeći u prirodi i osluškujući ptičice koje su se pridružile ovom veselom žamoru. Predivna priroda, dječji osmijesi i ptičice bile su u savršenom skladu. Zaista je ljubav vladala. Ona koja nas je sve spojila i dala nam milost da dajemo sebe jedni drugima i tako uživamo u Njegovim darovima.

Jer nema ništa ljepše nego darovati se drugima. Jedino tako čovjek može živjeti. A darovati se onima najčistijm i najposebnijim čini svako zajedništvo još ljepšim. Ponekad riječi i nisu dovoljne kako bi se opisala sreća, duša ju osjeća na neopisiv način kroz ljubav koja se dariva.

I zaista sreća je u dječjem osmijehu, u zagrljaju i darivanju. Jer svi smo jedni drugima poslani kao dar.

Naše malo zajedništvo koje nam je darovano kroz ovaj izlet završilo je u jednome danu ali ono zauvijek živi u našem srcu koje se nada uskoro ponoviti ovaj neopisivi val sreće koji ga je ispunio.

Monika Planinić

Događaj: Izlet s udrugom ‘Susret’, 29. ožujka 2022.