Primanja i obećanja u Frami

Hvaljen Isus i Marija! Mir vam i dobro!

Primanja i obećanja u bratstvu Franjevačke mladeži – Frame zauzimaju centralni dio početka poziva i polaznu točku djelovanja mladih u bratstvu. Frama je, kako Nacionalni Statut Frame u BiH donosi: „…bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda (FSR) i njegove duhovnosti, otkrivajući i produbljujući vlastiti poziv, sudjelovanjem u različitim crkvenim i društvenim inicijativama i aktivnostima.“, te u zavjetima koje dajemo nastojimo osvijestiti framašima ove riječi ovdje napisane.

Put poziva 

Primanje – početak framaškoga hoda započinje ulaskom u Malu Framu sa 14 godina života ili u Veliku Framu kao simpatizer bratstva. U tom se razdoblju, u Statutu nazvanome kao Razdoblje upoznavanja s bratstvom, sprema mlade osobe za ulazak u bratstvo Franjevačke mladeži prikazivanjem i učenjem o sv. Franji, sv. Klari, te obrađivanjem događaja i tema s kojima se mlade osobe susreću, nudeći im rješenje i način kako gledati na njih putem Evanđelja. 

Nakon završetka Male Frame ili razdoblja simpatizerstva mlade osobe su spremne da budu primljene u bratstvo i time postaju službeni članovi Frame.  

Obećanje – nakon najmanje godinu dana nakon primanja u bratstvo, framaši su spremni dati svoja prva obećanja, te ulaze u Razdoblje priprave za obećanje. Tu obećavaju da će živjeti Evanđelje u bratstvu i svijetu, slijedeći sv. Franju kroz nauk trećeg franjevačkog reda. Nakon prvih obećanja, framaši ulaze u Razdoblje obećanja, gdje obrađuju teme bitne za mlade ljude koji prelaze u ‘odrasli’ svijet. Formacija u Frami ne traje vječno, nego je rezervirana za mladež, a u svakome slučaju prestaje sa 30 godina života. Obećanja se stoga daju na godinu dana, čime se osigurava sloboda odabira drugačijega životnoga puta u svakom trenutku. 

Slijedeći sv. Franju, framaši primaju i obećanje od Boga da će njihove odluke podržati ako ustraju u svome pozivu. 

Framaši „…svoj život posvećuju Gospodinu Isusu Kristu…“ , rastući u čistoći srca učimo prihvaćati sve ljude u poniznosti i ljubavi te tako nastojimo dati primjer vjere našim obiteljima i župi. Frama je današnji stup, mjesto za sve mlade koji se ne osjećaju prihvaćeno i izolirano, a sljedeći svetoga Franju mogu spoznati ljubav koju nam je Krist ostavio na zemlji.