Glasnik

glasnikOvdje možete pogledati tjedni glasnik Župe Krista Kralja u Čitluku.

 FSR

fsr naslovnaFranjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju svetoga Franje Asiškoga.

FRAMA

tauFRAMA je kratica za zajednicu mladih koje nazivamo Franjevačka mladež.

To smo mi - Frama Čitluk

Kreirano: Utorak, 07 Siječanj 2014 Objavljeno: Utorak, 07 Siječanj 2014

frama citlukZa godinu nastanka Frame Čitluk uzima se 1998. godina, iako je još 1995. godine tadašnji duhovni asistent OFS-a, pokojni fra Kamilo Milas, okupio 18 srednjoškolaca i odgajao ih u franjevačkom duhu.

Na samim  počecima Frame bilo je teško nasljedovati život svetog Franje, ali unatoč tomu  prvi framaši, sa svojim asistentima, postavili su čvrste temelje za buduće generacije Frame.

S vremenom broj framaša  se povećavao. Deset godina, točnije od 2000. do 2010. godine, službu duhovnog asistenta obnašao je fra Miljenko Mika Stojić. Poslije njega tu službu preuzima fra Miro Šego, a ove godine tu je ulogu preuzeo fra Danko Perutina. U ovih nepunih 16 godina našeg postojanja, kroz Framu Čitluk prošle su mnoge generacije mladih. Sve nas vodi isti ideal: svojim djelima, molitvom i radom nastojati  živjeti i nasljedovati Krista poput svetog Franje. Trenutno velika Frama broji 124 člana, od kojih je 58 s obećanjima, 55 primljenih te 11 simpatizera. Sastanke redovito održavamo svakog petka u 19,30 sati. Vijeće naše Frame čini pet članova: predsjednica Ruža Ćorić, potpredsjednik Josip Gagro, voditeljica formacija Brigita Šimović, tajnica Martina Marinčić i blagajnik Ivan Prusina.

Od školske 2011./2012. godine po prvi put s radom započinje Mala Frama, odnosno Glasnici svetog Franje, u koju su uključeni učenici osmih razreda. Ove godine mala Frama ima 40 članova. Pod vodstvom Brigite Šimović nastoje kroz molitvu, učenje, dijeljenje iskustava i igru upoznati svetog Franju, njegov život, rad i djelo. Svoje sastanke Glasnici redovito održavaju svake nedjelje u 15 sati.

Naša Frama ima 5 aktivnih sekcija: glazbenu, čitalačku, humanitarnu, novinarsku i kreativnu.

Glazbena sekcija s radom je počela 2007. godine, pod vodstvom pokojnog profesora Martina Pere Borasa. Nakon njegove smrti, vodstvo preuzima Ivan Musa s kojim se i danas družimo na probama svake srijede u 19 sati. Iz dana u dan broj članova raste, a s tim i kvaliteta glazbene sekcije. Možemo se pohvaliti da smo i ove godine, kao i prošle,  nastupali na Framafestu u Mostaru s autorskom pjesmom.

Kreativna sekcija s radom je počela prije devet godina. U početku smo najviše izrađivali čestitke pred božićno i uskrsno vrijeme, a zadnjih godina svoj rad smo proširili na izradu adventskih vijenaca, uskrsnih kutijica, oslikavanje čaša i boca, izradu košarica... Svoje radove prodavali smo ispred crkve svake godine za vrijeme Došašća i Korizme, a većinu prihoda dali smo u humanitarne svrhe.

Humanitarna sekcija djeluje već duže vrijeme. Svake godine aktivno sudjelujemo u pakiranju vina prigodom akcije Čaša zajedništva, te sudjelujemo u akciji Paket solidarnosti za najsiromašnije župe. Iako smo mladi i puni života, ne zaboravljamo ni one siromašne, bolesne, stare i nemoćne kojima se uvijek trudimo pomoći koliko god možemo.

I za kraj, jedino što možemo reći o svome bratstvu i životu u njemu jest  da bismo uistinu bili osiromašeni da nismo upoznali svetog Franju i njegov život. Ustrajni u svome radu, svojim primjerom nastojimo opravdati naziv Franjevačka mladež. Pozivamo i ostale mlade naše župe da se učlane u Framu, jer samo u Bogu naš život ima smisao, svrhu i cilj.

    Ruža Ćorić

Hitovi: 3323