Glasnik

glasnikOvdje možete pogledati tjedni glasnik Župe Krista Kralja u Čitluku.

 FSR

fsr naslovnaFranjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju svetoga Franje Asiškoga.

FRAMA

tauFRAMA je kratica za zajednicu mladih koje nazivamo Franjevačka mladež.

BLAGOSLOV NOVOIZGRAĐENE CRKVE SV.JURE NA SLUŽNJU

Kreirano: Ponedjeljak, 25 Travanj 2016 Objavljeno: Ponedjeljak, 25 Travanj 2016

Budući da su dugi niz godina svete mise u Služnju slavljene  u ovećoj grobljanskoj kapeli, vrijedni mještani Služnja , naselja koje pripada župi Čitluk, 29. kolovozu  2013. godine započeli su i u rekordnom roku od dvije godine u potpunosti završili  i uredili svoju novu crkvu u kojoj se od 29. kolovoza prošle godine redovito slave svete mise. Na radost, čast  i ponos svih mještana  Služnja, na blagdan sv. Jure, nebeskog zaštitnika Služnja,  tu novoizgrađenu područnu crkvu sv. Jure na Služnju, jučer je svečano blagoslovio  biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski  msgr. dr. Ratko Perić.

On je uz koncelebriranje čitlučkog župnika fra Mire Šege i dekana Broćanskog dekanata fra Daria Dodiga te još nekoliko svećenika, i predvodio svetu euharistiju. Za taj veliki i svečani događaj mještani su se duhovno pripravli trodnevnicom u sklopu koje se svake večeri molila krunica i slavila sveta misa.

Uz gotovo sve mještane, svečanom blagoslovu  crkve nazočili su njihovi brojni gosti i prijatelji,  općinski čelnici Čitluka, brojni visoki predstavnici hrvatskog naroda svih razina vlasti u BiH predvođeni hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, čitlučki gospodarstvenici  te mnoštvo vjerničkog puka iz cijeloga Brotnja.

Na početku svete mise čitlučki župnik fra Miro Šego, koji je i najzaslužniji za gradnju crkve,  pozdravio je biskupa, svećenike,  nazočne hrvatske dužnosnike, gospodarstvenike i svekoliki vjernički puk te je istaknuo :

- Crkva je uvijek bila i jeste središnje mjesto vjerskog i kulturnog događanja.  Uvijek je bila ponos nekog mjesta pa vjerujem da je tako i danas ova novosagrađena crkva u Služnju. Dugo su ovi mještani planirali, nadali se i sanjali imati jednu crkvu u središtu svoga mjesta, na ponos njima i svima koji kroz njihovo mjesto prolaze. I hvala Bogu, današnji Služnjani dosanjaše svoj san i danas su s razlogom i radosni i ponosni. Dvije i pol godine su prošle otkada se postavio kamen temeljac pa do današnjega dana. Uložilo se puno truda i znoja, žrtve i ljubavi, molitve i vapaja, da bi se ova crkva izgradila. U njenoj izgradnji sudjelovali su mještani, od najmanjega koji je mogao nositi kosor ili sjekiru kad smo počeli uređivati ovaj ovdje prostor, pa do onih najstarijih koji su svojim znanjem i savjetima podupirali projekt. I Bogu hvala danas smo ovdje gdje jesmo, vjerujem u jednom prekrasno uređenom prostoru i jednako tako na najljepšem mjestu u Služnju. Ponosni smo i Bogu zahvalni za ovo zdanje. Neka ono postane mjesto izgradnje, povezanosti i novoga zaleta ovoga mjesta,  naše šupe i naše nam drage Hercegovine- rekao je fra Miro izražavajući svima dobrodošlicu te biskupa pozvao da započne svetu misu.

Biskupov blagoslov crkve i oltara

Obraćajući se vjernicima na početku svete mise, biskup Perić je kazao:

- Bilo mi je vrlo drago čiti kad je župnik rekao da je ovo najljepše mjesto, možda i najljepša zgrada u ovome prostoru, koju darujemo Bogu i sv. Juri, zaštitniku ovoga mjesta. Darujemo je Bogu da čisti naše savjesti i da mi možemo čista srca i čiste duše ovdje Bogu prikazivati  Njegovu, Isusovu žrtvu. Iskreno se skrušeno pokajmo pred Gospodinom neka nam se svojim milosrđem smiluje kako bismo bili dostojni ovoga blagoslova koje ćemo zazvati nad ovu crkvu i na ovaj oltar.

Nakon što je obavio potrebni obred blagoslova vode, mostarski biskup dr. Ratko Perić  je prošao kroz cijelu crkvu škropeći i svečano zazivajući božji  blagoslov na sve njezine dijelove i nazočne vjernike,  pri čemu su mnogim vjernicima od radosti navirale i suze od radosti. Tijekom svete mise, odnosno nakon molitve vjernika, biskup je na svečan način blagoslovio i oltar

Nadahnuta biskupova propovijed

U svojoj nadahnutoj propovijedi biskup Perić je istaknuo kako je sveti Jure bio pravi svetac i mučenik koji je svojim životom pokazao kako se treba boriti protiv  napasti, protiv „zmaja od bezdana“  te dodao kako je Jure kao vojnik bespogovorno izvršavao  carske zapovijedi, ali je odbio pokloniti se caru umjesto Bogu, odnosno da nije htio prihvatiti ni jednoga cara umjesto Krista pa je na mučenički način prolio svoju krv za vjeru u pravoga Boga.

- Molimo sv. Juri i za nas same da ostanemo poput njega čvrsti odbijajući sve napasnike i preko prijatelja i neprijatelja, i preko slabih i najboljih točaka koje nas odvraćaju od Boga, od Isusa Krista,  Neka nam on u tome pomogne, neka je vama svima koji budete dolazili u ovu crkvu, ispovijedali se, pričešćivali se, svetoj misi prisustvovali, po njegovu zagovoru Bog udijeli svoj obilan blagoslov- rekao je msgr. Ratko Perić na kraju svoje propovijedi.

Tekst i slike preuzeti sa portala Brotnjo.info
Hitovi: 2156